ALLA VERKSAMHETER

Kirurg- och ortopedkliniken

Specialister inom allmänkirurgi, endokrinkirurgi, gastroenterologi och ortopedi

Välkommen till en specialistmottagning med inriktning allmänortopedi och proteskirurgi för knä och höft samt allmänkirurgi och endokrinkirurgi. Inom både kirurgi och ortopedi är vår kompetens såväl hög som bred. Vi tar emot patienter i alla åldrar och lägger stor vikt vid att du ska känna dig väl omhändertagen hos oss.

På kirurgkliniken bedömer, utreder och behandlar vi patienter med alla typer av besvär och sjukdomar från mag- och tarmkanalen samt endokrinkirurgiska sjukdomar i sköldkörteln eller bisköldkörtlarna. Hos oss finns spetskompetens inom bråckkirurgi, gallstenskirurgi, endokrinkirurgi samt kirurgi för övre magmunsläckage och ändtarmsåkommor. Våra kirurgers långa erfarenhet gör att du kan känna dig trygg innan, under och efter en operation hos oss. Då laboratorium, röntgen, operation och vårdavdelning finns på Carlanderska, blir vägen från utredning och bedömning till operation snabb och smidig.

Kirurgi för buk, galla, tarm och ändtarm

Vi erbjuder behandlingsmetoder för alla typer av bukväggsbråck samt inre bukbråck som vi åtgärdar med öppna nätmetoder eller titthålsoperationer. Vi skräddarsyr operationen efter vad som passar varje specifikt bråckproblem bäst. Om det behövs kan vi även kombinera öppen- och titthålsteknik vilket gör oss unika i hela Västra Götaland. Få sjukhus i resten av landet kan erbjuda samma heltäckande palett av metoder och kompetentes som vi gör. Vi utreder även mag- och tarmproblem via undersökning av magsäck (gastroskopi) och tjocktarm (koloskopi). På kliniken arbetar bland annat överläkare och specialister inom allmänkirurgi, gastroenterologi och hepatologi. Vi är anslutna och delaktiga i kirurgiska kvalitetsregister som Svenska Bråckregistret och Gallriks där våra resultat är bland de bästa i landet.

Vi utreder och opererar

 • Anala sjukdomar (fistlar, fissurer, hemorrojder, hudflikar, pilonidalcysta)
 • Bråck (diafragmabråck, ljumskbråck, navelbråck, ärrbråck)
 • Fettknölar och andra knölar i underhuden (t ex talgkörtelförstoringar)
 • Gallstenssjukdom
 • Hudförändringar (pigmentförändringar, hudcancer)
 • Leversjukdomsutredning
 • Mage- och tarmåkommor (övre magmunsläckage, buksmärtor, tarmbesvär- och inflammation)
 • Nageltrång

Endokrinkirurgi

På Kirurg-och ortopedkliniken utreder och behandlar vi sjukdomar i sköldkörtel och bisköldkörtlar. Kirurgi är oftast den mest lämpliga behandlingen för överaktiva bisköldkörtlar samt för både godartade (struma) och elakartade förändringar i sköldkörteln. Här utförs erfaren klinisk bedömning och komplett diagnostik som innefattar blodprovstagning och ultraljud inklusive finnålspunktion för cytologi. En del endokrina sjukdomar kan behandlas både medicinskt och kirurgiskt. Våra endokrinkirurger har ett tätt samarbete med endokrinologer på Medicinkliniken, något som är unikt för Carlanderska.

Vid sköldkörtelsjukdom kan man antigen operera bort hela eller delar av sköldkörteln. Bisköldkörtelsjukdom innebär överaktivitet i en eller flera av de fyra små bisköldkörtlarna. Behandlingen är oftast kirurgisk och innebär att man tar bort en eller flera sjuka bisköldkörtlar. Våra endokrinkirurger, Per Bümming och Viktor Johanson erbjuder högkompetent och snabb handläggning. De har lång erfarenhet av endokrin halskirurgi och forskning inom området. Våra operationsresultat registreras i det skandinaviska kvalitetsregistret för sköldkörtel- och bisköldkörtelkirurgi (SQRTPAS).

Ortopedi

Sjukdomar och skador i rörelseorganen är de vanligaste orsakerna till läkarbesök och kirurgiska operationer. Har du ont i knät eller höften? Då kan vi utreda och behandla dig hos oss. Här arbetar ett team av framstående och uppskattade ortopeder som Lars Regnér, Michael Widmark, Peter Tillander och Björn Edshage, med bred och lång erfarenhet. De skador eller problem vi tar hand om kan vara allt från medfödda fel till arbetsskador, förslitningar och olyckor. I dagsläget kan vi tyvärr inte göra bedömningar för rygg eller nacke. Hos oss får du ett personligt bemötande och ett snabbt omhändertagande. Innan du går hem efter ett besök hos någon av våra ortopeder är det inte ovanligt att du fått en bestämd tid för operation längre fram.

Vi behandlar och utreder

 • Artros i knä och höftled
 • Axlar, höft och knä
 • Fötter, exempelvis skelettdeformationer och trasiga ligament
 • Händer, exemplevis karpaltunnel och triggerfinger
 • Knäskål ur led, återkommande
 • Ledsmärta i knä och höft
 • Meniskskador
 • Problem i höftled och lårbenshals
 • Korsband- och meniskskador
Läs mer

Kontakt allmänkirurgi och gastroenterologi

Telefon
031-81 80 42
Fax
031-18 52 83

E-post
kirurgi@carlanderska.se

Kontakt endokrinkirurgi

Telefon
031-81 80 77

E-post
endokrinkirurgi@carlanderska.se

Kontakt ortopedi

Telefon
031-81 80 50

E-post
ortopedi@carlanderska.se

Vid akuta skador som benbrott efter till exempel ett fall, kontakta 112 eller 1177.

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-16.00

Fredag
08.00-14.00

 

Hitta till Carlanderska

Postadress

Carlanderska sjukhuset

405 45 Göteborg

Besöksadress

Carlandersparken 1

Carlanderska är ett centralt beläget sjukhus i Göteborg. Det ligger vid Eklandagatan med adress Carlandersparken. Detta ligger i närheten av Göteborgs nya evenemangsstråk med Världskulturmuseet, Universeum, Liseberg och Svenska Mässan.

Det går att ta sig hit både med kollektivtrafik och med bil. Parkeringsplatser finns i direkt anslutning till sjukhuset.

Vägbeskrivning via Google Maps

Hitta på plats

 1. Börja med att anmäla dig i Informationen.
 2. Gå sedan till Kirurg- och ortopedkliniken, målpunkt F, våning 2.

 

Så blir du patient

Kirurgi och endokrinkirurgi
Har du en privat sjukförsäkring eller önskar söka privat går det bra att komma till oss. Vi har vårdavtal med Västra Götalandsregionen samt även rikstäckande offentliga avtal med Region Skåne (som alla Regioner i Sverige kan använda sig av). Så om du som patient är inplanerad för en läkarbedömning eller operation och vårdgarantin inte kan hållas, d v s väntetiden är över 90 dagar om du bor i VGR och 60 dagar om du bor i Halland, kan du önska att få bli överförd till oss.

Vi tar i nuläget inte emot egenremisser/privata patienter inom kirurgin.

Ortopedi
Vi har rikstäckande offentliga vårdavtal. Det innebär att du kan åberopa vårdgarantin eller valfrihet i vården för att bli behandlad på Carlanderska (läs mer om vårdgaranti/valfrihet i vården under Bli patient.)

Vi har även ett vårdavtal inom ortopedi gällande öppenvård där vårdcentraler kan skicka remiss direkt till oss. Vi tar i nuläget inte emot egenremisser inom ortopedin.

Som vårdavtalspatient betalar du vanlig patientavgift, högkostnadsskydd och frikort gäller. Du kan också komma till oss om du har en privat vårdförsäkring hos Bliwa eller söka privat och står då för kostnaden själv.

Länkar

Egenremiss
Länk till egenremiss

Svenskt Bråckregister
www.svensktbrackregister.se

Gallriks
www.ucr.uu.se/gallriks/

Kvalitetsregister för sjukdomar i thyroidea, parathyroidea och binjurar
www.sqrtpa.se