Alla verksamheter

Kirurg- och ortopedkliniken

Specialister inom allmänkirurgi, endokrinkirurgi, gastroenterologi och ortopedi

Välkommen till en specialistmottagning med allmänkirurgi, endokrinkirurgi, medicinsk gastroenterologi (mag-, tarm- och leversjukdomar) samt ortopedi. Inom alla specialistområden är vår kompetens såväl hög som bred. Vi lägger stor vikt vid att du ska känna dig väl omhändertagen.

På Kirurg- och Ortopedkliniken bedömer, utreder och behandlar vi patienter med alla typer av besvär och sjukdomar från bukväggen, mag- och tarmkanalen, endokrinkirurgiska sjukdomar i sköldkörteln eller bisköldkörtlarna och patienter med allmänortopediska problem även inkluderat specialinriktning mot proteskirurgi för knä och höft. Då laboratorium, röntgen, operation och vårdavdelning finns på Carlanderska, blir vägen från utredning och bedömning till operation snabb och smidig. Våra läkares långa erfarenhet gör att du kan känna dig trygg innan, under och efter en operation hos oss.

Allmänkirurgi

Vi erbjuder behandlingsmetoder för alla typer av bukväggsbråck inklusive ljumskbråck. Bråcken åtgärdar vi med öppna nätmetoder eller titthålsoperationer, ev en kombination av dessa, i narkos eller lokalbedövning, allt efter lämplighet och i samråd med patienterna. Operationen skräddarsys efter vad som passar varje specifikt bråckproblem bäst. Få sjukhus i resten av landet kan erbjuda samma heltäckande palett av metoder och kompetens för bråckkirurgi som vi kan. Vid gallstenssjukdomar erbjuder vi operation med titthålsteknik, ”laparoskopi”. Stenar i de djupa gallvägarna som konstateras före operationen eller upptäcks under ingreppet tas bort med titthålsteknik under operationen. På många andra sjukhus får detta göras vid ett senare tillfälle vilket innebär ytterligare ett ingrepp. Vi är anslutna och delaktiga i kirurgiska kvalitetsregister som Svenska Bråckregistret och Gallriks där våra resultat är bland de bästa i landet. De kirurger som arbetar hos oss är Jonas Bäwer, Jan Dalenbäck, Claes Håkansson, Malte Norström, Karl Kodeda, Mattias Schoberg, Ida Strand och Kjell Wallin  – alla med många års erfarenhet och med hög renommé.

Vi utreder och opererar

 • Anala sjukdomar (fistlar, fissurer, hemorrojder, hudflikar, pilonidalcysta)
 • Bråck (diafragmabråck, ljumskbråck, navelbråck, ärrbråck etc)
 • Bröstförändringar (knölar etc)
 • Fettknölar och andra knölar i underhuden (t.ex. talgkörtelförstoringar)
 • Gallstenssjukdom
 • Hudförändringar (pigmentförändringar, hudcancerbedömning och operation)
 • Nageltrång

Gastroenterologi och hepatologi (medicinsk mag/tarm- och levermottagning)

På enheten har vi medicinsk expertis vad gäller utredning, behandling och uppföljning av mag-, tarm- och leversjukdomar inkluderat tarminflammation. Vi utreder vid misstanke om Irritabel kolon (IBS) och hjälper dessa patienter med initiering och utprovning av adekvat behandling. Vi utreder även, vid behov, mag- och tarmproblem via undersökning av magsäck (gastroskopi) och tjocktarm (koloskopi) samt genomför vid dessa undersökningar borttagning av mindre förändringar, såsom polyper.

Vi är mycket glada att kunna erbjuda högklassiga utredningar och bedömningar av våra erfarna specialistläkare inom gastroenterologi samt hepatologi; Erik Alestig, Gunnar Byröd, Carina Ringqvist Gunnerek och Kjell-Arne Ung.

Vi utreder och opererar

 • Leversjukdomsutredning
 • IBS (irritabel kolon), utredning och behandling
 • Mag- och tarmåkommor (övre magmunsläckage, buksmärtor, tarmbesvär- och inflammation)
 • Utför magsäcks- och tjocktarmsundersökningar (”gastroskopi” och ”koloskopi”)

Endokrinkirurgi

På Kirurg-och ortopedkliniken utreder och behandlar vi sjukdomar i sköldkörtel och bisköldkörtlar. Kirurgi är oftast den mest lämpliga behandlingen för överaktiva bisköldkörtlar samt för både godartade (struma) och elakartade förändringar i sköldkörteln. Här utförs erfaren klinisk bedömning och komplett diagnostik som innefattar blodprovstagning och ultraljud inklusive finnålspunktion för cytologi. En del endokrina sjukdomar kan behandlas både medicinskt och kirurgiskt. Våra endokrinkirurger har ett tätt samarbete med endokrinologer på Medicinkliniken, något som är unikt för Carlanderska.

Vid sköldkörtelsjukdom kan man antigen operera bort hela eller delar av sköldkörteln. Bisköldkörtelsjukdom innebär överaktivitet i en eller flera av de fyra små bisköldkörtlarna. Behandlingen är oftast kirurgisk och innebär att man tar bort en eller flera sjuka bisköldkörtlar. Våra endokrinkirurger, Per Bümming och Viktor Johanson, erbjuder högkompetent och snabb handläggning. De har lång erfarenhet av endokrin halskirurgi och forskning inom området. Våra operationsresultat registreras i det skandinaviska kvalitetsregistret för sköldkörtel- och bisköldkörtelkirurgi (SQRTPAS).

Vi utreder och opererar

 • Sjukdomar i sköldkörtel och bisköldkörtlar

Ortopedi

Sjukdomar och skador i rörelseorganen är de vanligaste orsakerna till läkarbesök och kirurgiska operationer. Har du ont i knät eller höften? Då kan vi utreda och behandla dig hos oss. Här arbetar ett team av framstående och uppskattade ortopeder som Per Lindersson, Peter Olséen, Lars Regnér, Christofer Ståhlgren och Peter Tillander, med bred och lång erfarenhet. De skador eller problem vi tar hand om kan vara allt från medfödda fel till arbetsskador, förslitningar och olyckor. I dagsläget kan vi tyvärr inte göra bedömningar för rygg eller nacke. Hos oss får du ett personligt bemötande och ett snabbt omhändertagande. Innan du går hem efter ett besök hos någon av våra ortopeder är det inte ovanligt att du fått en bestämd tid för operation längre fram.

Vi utreder och opererar

 • Artros i knä och höftled
 • Fötter, exempelvis skelettdeformationer och trasiga ligament
 • Händer, exempelvis karpaltunnel och triggerfinger
 • Knäskål ur led, återkommande
 • Ledsmärta i knä och höft
 • Problem i höftled och lårbenshals
 • Korsband- och meniskskador
Läs mer

Kontakt

Ortopedi

Telefon
031-81 80 50 (knappval 1)

E-post
ortopedi@carlanderska.se
Vid akuta skador som benbrott efter till exempel ett fall, kontakta 112 eller 1177.

Allmänkirurgi och gastroenterologi

Telefon
031-81 80 50 (knappval 2)
E-post
kirurgi@carlanderska.se

Endokrinkirurgi

Telefon
031-81 80 50 (knappval 3)
E-post
endokrinkirurgi@carlanderska.se

Fax Kirurg- och Ortopedkliniken
031-18 52 83

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-16.00

Fredag
08.00-14.00

Telefontid

Måndag-fredag
08.00-11.00

Hitta till Carlanderska

Postadress
Carlanderska Sjukhuset
405 45  Göteborg

Besöksadress
Carlandersparken 1

Carlanderska är ett centralt beläget sjukhus i Göteborg. Det ligger vid Eklandagatan med adress Carlandersparken. Detta ligger i närheten av Göteborgs nya evenemangsstråk med Världskulturmuseet, Universeum, Liseberg och Svenska Mässan.

Det går att ta sig hit både med kollektivtrafik och med bil.

Vägbeskrivning via Google Maps

Hitta på plats

 1. Börja med att anmäla dig i ankomstterminal i receptionen på entréplan.
 2. Gå sedan till Kirurg- och ortopedkliniken, målpunkt F, våning 2.

Så blir du patient

Kirurgi och endokrinkirurgi
Har du en privat sjukförsäkring går det bra att komma till oss. Privata patienter tas emot i mån av lediga tider, se nedan. Vi har även vårdavtal med Västra Götalandsregionen samt rikstäckande offentliga avtal (som alla Regioner i Sverige kan använda sig av). Detta betyder att om du är inplanerad för en läkarbedömning eller operation och vårdgarantin inte kan hållas, d v s väntetiden är över 90 dagar om du bor i VGR och 60 dagar om du bor i Halland, kan du önska att få bli överförd till oss via vårdgarantin på ditt hemsjukhus.
Som vårdavtalspatient betalar du vanlig patientavgift, högkostnadsskydd och frikort gäller.

Vi tar i nuläget inte emot egenremisser/privata patienter inom kirurgi eller gastroenterologi (undantag – privata patienter tas emot inom endokrinkirurgi).

Ortopedi
Vi har vårdavtal med Västra Götalandsregionen samt rikstäckande offentliga avtal (som alla Regioner i Sverige kan använda sig av). Detta betyder att om du är inplanerad för en läkarbedömning eller operation och vårdgarantin inte kan hållas, d v s väntetiden är över 90 dagar om du bor i VGR eller annan Region och 60 dagar om du bor i Halland, kan du önska att få bli överförd till oss via vårdgarantin på ditt hemsjukhus (läs mer om vårdgaranti under Bli patient). Som vårdavtalspatient betalar du vanlig patientavgift, högkostnadsskydd och frikort gäller.
Vi har inget offentligt vårdavtal för remisser från vårdcentral/egenremiss.

Privata patienter tas emot i mån av lediga tider. Som privatpatient står du för alla kostnader själv, även eventuell röntgenkostnad. Ring 031-81 80 50 för mer information och tidsbokning eller sänd med fördel in vår egenremiss. Efter bedömning av läkare återkommer vi med ev tidsbokning.

Länkar

Egenremiss
Länk till egenremiss

Svenskt Bråckregister
www.svensktbrackregister.se

Gallriks
www.ucr.uu.se/gallriks/

Kvalitetsregister för sjukdomar i thyroidea, parathyroidea och binjurar
www.sqrtpa.se