ALLA VERKSAMHETER

Kirurg- och ortopedkliniken

Specialister inom allmänkirurgi, endokrinkirurgi, gastroenterologi och ortopedi

Välkommen till en specialistmottagning med inriktning allmänortopedi och proteskirurgi för knä och höft samt allmänkirurgi och endokrinkirurgi. Inom både kirurgi och ortopedi är vår kompetens såväl hög som bred. Vi tar emot patienter i alla åldrar och lägger stor vikt vid att du ska känna dig väl omhändertagen.

På kirurgkliniken bedömer, utreder och behandlar vi patienter med alla typer av besvär och sjukdomar från mag- och tarmkanalen samt endokrinkirurgiska sjukdomar i sköldkörteln eller bisköldkörtlarna. Hos oss finns spetskompetens inom bråckkirurgi, gallstenskirurgi, endokrinkirurgi samt kirurgi för övre magmunsläckage och ändtarmsåkommor. Våra kirurgers långa erfarenhet gör att du kan känna dig trygg innan, under och efter en operation hos oss. Då laboratorium, röntgen, operation och vårdavdelning finns på Carlanderska, blir vägen från utredning och bedömning till operation snabb och smidig.

Kirurgi för buk, galla tarm och ändtarm

Vi erbjuder behandlingsmetoder för alla typer av bukväggsbråck samt inre bukbråck som vi åtgärdar med öppna nätmetoder eller titthålsoperationer. Vi skräddarsyr operationen efter vad som passar varje specifikt bråckproblem bäst. Om det behövs kan vi även kombinera öppen- och titthålsteknik vilket gör oss unika i hela Västra Götaland. Få sjukhus i resten av landet kan erbjuda samma heltäckande palett av metoder och kompetentes som vi gör. Vi utreder även mag- och tarmproblem via undersökning av magsäck (gastroskopi) och tjocktarm (koloskopi). På kliniken arbetar bland annat överläkare och specialister inom allmänkirurgi, gastroenterologi och hepatologi. Vi är anslutna och delaktiga i kirurgiska kvalitetsregister som Svenska Bråckregistret och Gallriks där våra resultat är bland de bästa i landet.

Endokrinkirurgi

Endokrina sjukdomar kan behandlas både medicinskt och kirurgiskt, därför har endokrinkirurgi ett tätt samarbete med endokrinologer på medicinkliniken, något som är unikt för Carlanderska. Endokrinkirurgi bedrivs av våra specialiserade kirurger med mångårig erfarenhet. En endokrinolog är ofta med och planerar behandlingen av en överaktiv sköldkörtel eller bisköldkörtel. Sköldkörtelkirurgi kan genomföras vid både godartade och elakartade förändringar. Typiskt kirurgi vid en överaktiv sköldkörtel är endokrin halskirurgi, där man avlägsnar antingen hela sköldkörteln eller den lob som är förstorad. Vi erbjuder snabb och professionell handläggning och våra operationsresultat registreras i det skandinaviska kvalitetsregistret för sköldkörtel- och bisköldkörtelkirurgi (SQRTPAS). Hos oss arbetar framstående specialistläkare inom endokrinkirurgi som Per Bümming  och Viktor Johanson.

Vi utreder och opererar

 • Anala sjukdomar (fistlar, fissurer, hemorrojder, hudflikar, pilonidalcysta)
 • Bråck (diafragmabråck, ljumskbråck, navelbråck, ärrbråck)
 • Endokrinkirurgiska sjukdomar inom sköld- och bisköldkörtlar
 • Fettknölar och andra knölar i underhuden (talgkörtelförstoringar)
 • Gallstenssjukdomar
 • Hudförändringar (lipom)
 • Mage- och tarm (övre magmunsläckage)
 • Nageltrång

Ortopedi

Sjukdomar och skador i rörelseorganen är de vanligaste orsakerna till läkarbesök och kirurgiska operationer. Har du ont i knät eller höften? Då kan vi utreda och behandla dig hoss oss. Här arbetar ett team av framstående och uppskattade ortopeder som Lars Regnér, Michael Widmark och Björn Edshage, med bred och lång erfarenhet. De skador eller problem vi tar hand om kan vara allt från medfödda fel till arbetsskador, förslitningar och olyckor. I dagsläget kan vi tyvärr inte göra bedömningar för rygg eller nacke. Hos oss får du ett personligt bemötande och ett snabbt omhändertagande. Innan du går hem efter ett besök hos någon av våra ortopeder är det inte ovanligt att du fått en bestämd tid för operation längre fram.

Vi behandlar och utreder

 • Artros
 • Axlar
 • Broskskador
 • Fötter, exempelvis skelettdeformationer och trasiga ligament
 • Händer, exemplevis karpaltunnel och triggerfinger
 • Knäskål ur led, återkommande
 • Ledsmärta i knä och höft
 • Meniskskador
 • Problem i höftled och lårbenshals
 • Korsband- och meniskskador
Läs mer

Kontakt endokrinkirurgi

Telefon
031-81 80 77

E-post
endokrinkirurgi@carlanderska.se

Kontakt allmänkirurgi och gastroenterologi

Telefon
031-81 80 42
Fax
031-18 52 83

E-post
kirurgi@carlanderska.se

Kontakt ortopedi

Telefon
031-81 80 50

E-post
ortopedi@carlanderska.se

Vid akuta skador som benbrott efter till exempel ett fall, kontakta 112 eller 1177.

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-16.00

Fredag
08.00-14.00

 

Hitta till Carlanderska

Postadress

Carlanderska sjukhuset

405 45 Göteborg

Besöksadress

Carlandersparken 1

Carlanderska är ett centralt beläget sjukhus i Göteborg. Det ligger vid Eklandagatan med adress Carlandersparken. Detta ligger i närheten av Göteborgs nya evenemangsstråk med Världskulturmuseet, Universeum, Liseberg och Svenska Mässan.

Det går att ta sig hit både med kollektivtrafik och med bil. Parkeringsplatser finns i direkt anslutning till sjukhuset.

Vägbeskrivning via Google Maps

Hitta på plats

 1. Börja med att anmäla dig i Informationen.
 2. Gå sedan till Kirurg- och ortopedkliniken, målpunkt F, våning 2.

 

Så blir du patient

Kirurgi och endokrinkirurgi
Har du en privat sjukförsäkring eller önskar söka privat går det bra att komma till oss. För de flesta diagnoser har vi ett avtal med Västra Götalandsregionen. Vi har även rikstäckande offentliga avtal med Region Skåne. Så om du som patient är inplanerad för bedömning eller operation inom regionen och väntetiden är över 90 dagar om du bor i VGR och 60 dagar om du bor i Halland, kan du önska att få bli överförd till oss.

Ortopedi
Vi har rikstäckande offentliga avtal med Region Skåne och Region Halland. Det innebär att du kan åberopa vårdgarantin och bli behandlad på Carlanderska. (Du ska erbjudas tid till behandling inom 90 dagar i VGR och 60 dagar i Halland, räknat från den dagen beslut om behandling togs.) Du kan också komma till oss om du har en privat vårdförsäkring hos Bliwa samt betala privat.

Läs mer om olika vägar att komma till oss under Bli patient.

Länkar

Svenskt Bråckregister
www.svensktbrackregister.se

Gallriks
www.ucr.uu.se/gallriks/

Kvalitetsregister för sjukdomar i thyroidea, parathyroidea och binjurar
sqrtpa.se