Alla mottagningar

Vårdcentralen

Kvalitet i både vård och patientbemötande

Plats

Våning 3, målpunkt E

Telefon

031-81 80 80

Patientavgifter justeras från 1 april 2024

Från och med 1 april 2024 justeras patientavgifterna  inom Vårdval Vårdcentral och Vårdval Rehab och det innebär bl a att avgiften för besök till läkare, fysioterapeut och arbetsterapeut höjs från 100 kr till 200 kr. Kostnad införs för digitala kontakter och telefonkontakter. Kostnad införs för receptförnyelse. Avgift för sköterskebesök för patienter mellan 65 och 85 år återinförs.

Se de nya patientavgifterna här.

Kontakt

Chatt
För att kunna erbjuda hög tillgänglighet har vi en digital mottagning, en så kallad chatt, Patientavgiften för ett digitalt besök med sjuksköterska eller läkare  är 80% av vad ett motsvarande fysiskt besök hade kostat, om kontakten uppfyller kraven på kvalificerad hälso- och sjukvård. För att komma till chatten  klicka här. Chatten är bemannad av både läkare, sjuksköterska och vårdadministratör alla vardagar mellan kl. 8:00 och 12:00. Övriga tider kan du fortfarande logga in i chatten och beskriva ditt ärende så kontaktar vi dig så fort vi kan, senast nästkommande vardag.

Följande frågor hanterar vi i vår chatt:

 • Bokning av årskontroller
 • Mindre akuta ärenden som du tror kan hanteras via chatt eller video
 • Rådgivning
 • Receptförnyelser
 • Psykolog – välj Psykolog och beskriv kortfattat varför du önskar hjälp så ringer en av våra psykologer upp dig för en första bedömning.
 • Av- och ombokning av tid
 • Journalbeställningar och övriga administrativa ärenden

Telefon
För att boka tid för blodtryckskontroller, såromläggningar och suturtagning etc. vänligen ring oss på 031 – 81 80 80.

För bokning av akuttid kontakta oss på 031 – 81 80 80 så ringer en av våra sjuksköterskor upp dig. Vi arbetar med triagering, en process för att prioritera patienter utifrån medicinska riktlinjer. Beroende på medicinskt behov bokas du som patient till den yrkeskategori som bedöms lämplig.

Vid livshotande ärenden ring 112.

Äldretelefon
031 – 81 80 18

För dig som är 80 år och äldre har vi detta särskilda telefonnummer där du får direktkontakt med vår äldresköterska.
Telefontid måndag – torsdag kl. 8:00 – 9:30.

1177
Du kan även nå oss via 1177.

E-post
vc@carlanderska

OBS! Vi hanterar inga personliga ärenden såsom tidsbokning, receptförnyelse eller rådgivning via e-post.

Om oss

Vi jobbar ständigt för att erbjuda kontinuitet och uppföljning till våra patienter och därför är det oftast bättre att bedömas av din läkare på vårdcentralen än att gå till en jourcentral. Av det skälet råder vi alla våra patienter att i första hand vända sig till oss.

När det gäller barn kan du få allmän rådgivning på BVC. Om ditt barn är akut sjukt och du upplever behov av akut bedömning bör du istället vända dig till Carlanderska Vårdcentral.

Vi vet att det kan vara svårt att nå oss via telefon eftersom vårdcentralen har många listade patienter och vår telefonkö kan fyllas snabbt, ibland redan tidigt på morgonen. Tänk då på att du även kan kontakta oss via vår chatt och 1177, där vi alltid svarar. Chatten är bemannad av läkare och sjuksköterska kl. 8:00-12:00. I chatten får du beskriva dina symtom och du blir snabbt bedömd av vårdpersonalen. 1177 är bemannad av sjuksköterska under hela dagen.

På Vårdcentralen arbetar:

 • 8 specialistläkare i allmänmedicin
 • 6 ST-läkare
 • 2 underläkare
 • 5 distriktsköterskor
 • 7 sjuksköterskor
 • 1 undersköterska
 • 2 BVC-sköterskor
 • 3 psykologer och 1 PTP-psykolog
 • 4 vårdadministratörer

Vi har ett samarbete med Göteborgs Universitet, varför du även kan få träffa läkare, sjuksköterska eller psykolog under utbildning.

Vårdcentralen har även ett nära samarbete med Carlanderska Rehab där vi i sjukskrivningsprocesser samordnar stöd för återgång till arbete tillsammans med läkare, patient, Försäkringskassan och arbetsgivare.

Vårdcentralens specialistmottagningar:

 • Astma-KOL
 • Hjärt-kärlmottagning – hjärtsvikt, hypertoni, 24 h blodtrycksmätning
 • BVC
 • Diabetesmottagning
 • Osteoporos
 • Äldremottagning
 • Psykologmottagning
 • Rehabkoordinator
 • Vårdsamordning


Verksamhetschef

Josefine Rössberger

Vårdcentralen Carlanderska ingår i Vårdval Vårdcentral.

Läs mer

Öppettider

Måndag-fredag 07:00-17:00

Telefontid
Måndag-fredag 07:30-16:30

För avbokning är telefonen öppet dygnet runt för att tala in meddelande (knappval 2). Avbokning sker senast 24 timmar innan, annars debiteras sent eller uteblivet besök 100 kr. Debitering gäller även kostnadsfria besök om du har frikort, är över 85 år eller är under 20 år.

Provtagning
Mån-fre kl. 8:00-16:00. Labbet har lunchstängt kl. 12:00 -13:00.

Jourcentral
Tänk på att det i många fall kan vara bättre att bedömas av din läkare på Vårdcentralen för att få kontinuitet och uppföljning.

Vid akuta ärenden som inte kan vänta, kan våra patienter söka till Alléjouren på Södra Allégatan 6, Axesshuset, som vi har avtal med. Deras öppettider är vardagar kl. 17:00-22:00 samt lör-sön kl. 10:00-16:00.

Lista dig hos oss

Gå in på 1177.se – Ändra vårdval och välj Vårdcentralen Carlanderska för att lista dig hos oss.

När du listar dig hos oss blir du alltid tilldelad fast läkarkontakt. Vi strävar efter att du alltid ska få träffa din läkare vid varje besök, men om du söker för akuta besvär kan du ibland få träffa en annan läkare om din läkare inte är i tjänst just då eller inte har en obokad tid.

Om du har en pågående medicinering ber vi dig att ha recept för minst 3 månader när du listar dig hos oss. Har du en pågående utredning eller sjukskrivning från annan vårdcentral kommer vi inte kunna erbjuda en akut tid för detta, utan avråder dig från att byta vårdcentral.

Synpunkter/förbättringar/klagomål


Öppna eller ladda ner blankett(pdf)
Alla ärenden om klagomål hanteras av verksamhetschef.

Hitta till Carlanderska

Postadress
Carlanderska Sjukhuset
405 45  Göteborg

Besöksadress
Carlandersparken 1

Carlanderska är ett centralt beläget sjukhus i Göteborg. Det ligger vid Eklandagatan med adress Carlandersparken. Detta ligger i närheten av Göteborgs nya evenemangsstråk med Världskulturmuseet, Universeum, Liseberg och Svenska Mässan.

Det går att ta sig hit både med kollektivtrafik och med bil.

Vägbeskrivning via Google Maps

Hitta på plats

 1. Börja med att anmäla dig i ankomstterminal i receptionen på entréplan.

 2. Gå sedan till Vårdcentralens väntrum på plan 3. 

Priser

Från och med 1 april 2024 justeras patientavgifterna  inom Vårdval Vårdcentral och det innebär bl a att avgiften för besök till läkare höjs från 100 kr till 200 kr. Kostnad införs för digitala kontakter och telefonkontakter. Kostnad införs för receptförnyelse. Avgift för sköterskebesök för patienter mellan 65 och 85 år återinförs.

Se de nya patientavgifterna här.

Besöken ingår i högkostnadsskyddet och frikort gäller.

Uteblivet besök och avbokning senare än 24 timmar innan bokad besökstid debiteras enligt VGRs Patientavgiftshandbok.

Intyg debiteras utifrån särskild taxa enligt VGRs Patientavgiftshandbok, se ”Länkar”.