Alla mottagningar

Kirurg- och ortopedkliniken

Specialister inom allmänkirurgi, endokrinkirurgi, gastroenterologi och ortopedi

Plats

Våning 2, målpunkt F

Telefon

031-81 80 50

Välkommen till en specialistmottagning med allmänkirurgi, endokrinkirurgi, medicinsk gastroenterologi (mag-, tarm- och leversjukdomar) samt ortopedi. Inom alla specialistområden är vår kompetens såväl hög som bred. Vi lägger stor vikt vid att du ska känna dig väl omhändertagen.

På Kirurg- och Ortopedkliniken bedömer, utreder och behandlar vi patienter med alla typer av besvär och sjukdomar från bukväggen, mag- och tarmkanalen, endokrinkirurgiska sjukdomar i sköldkörteln eller bisköldkörtlarna och patienter med allmänortopediska problem även inkluderat specialinriktning mot proteskirurgi för knä och höft. Då laboratorium, röntgen, operation och vårdavdelning finns på Carlanderska, blir vägen från utredning och bedömning till operation snabb och smidig. Våra läkares långa erfarenhet gör att du kan känna dig trygg innan, under och efter en operation hos oss.

Allmänkirurgi

Vi erbjuder behandlingsmetoder för alla typer av bukväggsbråck inklusive ljumskbråck. Bråcken åtgärdar vi med öppna nätmetoder eller titthålsoperationer, eventuellt en kombination av dessa, i narkos eller lokalbedövning, allt efter lämplighet och i samråd med dig som patient. Vid gallstenssjukdomar erbjuder vi operation med titthålsteknik, ”laparoskopi”. Stenar i de djupa gallvägarna som konstateras före operationen eller upptäcks under ingreppet tas bort med titthålsteknik under operationen. På många andra sjukhus får detta göras vid ett senare tillfälle vilket innebär ytterligare ett ingrepp. Vi är anslutna och delaktiga i kirurgiska kvalitetsregister, se under länkar. De kirurger som arbetar hos oss har alla många års erfarenhet och hög renommé.

Vi utreder och opererar

 • Anala sjukdomar (fistlar, fissurer, hemorrojder, hudflikar, pilonidalcysta)
 • Bråck (diafragmabråck, ljumskbråck, navelbråck, ärrbråck etc)
 • Bröstförändringar (knölar etc)
 • Fettknölar och andra knölar i underhuden (t.ex. talgkörtelförstoringar)
 • Gallstenssjukdom
 • Hudförändringar (pigmentförändringar, hudcancerbedömning och operation)
 • Nageltrång

Gastroenterologi och hepatologi (medicinsk mag/tarm- och levermottagning)

På enheten har vi medicinsk expertis vad gäller utredning, behandling och uppföljning av mag-, tarm- och leversjukdomar inkluderat tarminflammation. Vi utreder vid misstanke om Irritabel kolon (IBS) och hjälper dessa patienter med initiering och utprovning av adekvat behandling. Vi utreder även, vid behov, mag- och tarmproblem via undersökning av magsäck (gastroskopi) och tjocktarm (koloskopi) samt genomför vid dessa undersökningar borttagning av mindre förändringar, såsom polyper.

Vi erbjuder högklassiga utredningar och bedömningar av våra erfarna specialistläkare inom gastroenterologi samt hepatologi.

Vi utreder och opererar

 • Leversjukdomsutredning
 • IBS (irritabel kolon), utredning och behandling
 • Mag- och tarmåkommor (övre magmunsläckage, buksmärtor, tarmbesvär- och inflammation)
 • Utför magsäcks- och tjocktarmsundersökningar (”gastroskopi” och ”koloskopi”)

Endokrinkirurgi

Här utreder och behandlar vi sjukdomar i sköldkörtel och bisköldkörtlar. Kirurgi är oftast den mest lämpliga behandlingen för överaktiva bisköldkörtlar samt för både godartade (struma) och elakartade förändringar i sköldkörteln. Här utförs erfaren klinisk bedömning och komplett diagnostik som innefattar blodprovstagning och ultraljud inklusive finnålspunktion för cytologi. En del endokrina sjukdomar kan behandlas både medicinskt och kirurgiskt. Våra endokrinkirurger har ett tätt samarbete med endokrinologer på Medicinkliniken, något som är unikt för Carlanderska.

Vid sköldkörtelsjukdom kan man antigen operera bort hela eller delar av sköldkörteln. Bisköldkörtelsjukdom innebär överaktivitet i en eller flera av de fyra små bisköldkörtlarna. Behandlingen är oftast kirurgisk och innebär att man tar bort en eller flera sjuka bisköldkörtlar. Våra endokrinkirurger erbjuder högkompetent och snabb handläggning och de har lång erfarenhet av endokrin halskirurgi och forskning inom området. Våra operationsresultat registreras i det skandinaviska kvalitetsregister, se länkar.

Vi utreder och opererar

 • Sjukdomar i sköldkörtel och bisköldkörtlar

Ortopedi

Sjukdomar och skador i rörelseorganen är de vanligaste orsakerna till läkarbesök och kirurgiska operationer. Här arbetar ett team av skickliga ortopeder med bred och lång erfarenhet. Hos oss får du ett personligt bemötande och blir väl omhändertagen. Innan du går hem efter ett besök hos någon av våra ortopeder är det inte ovanligt att du har fått en diagnos samt planering för fortsatt handläggning och/eller en eventuell operation längre fram.

Vi utreder och opererar

 • Sjukdomar i skelett och leder
 • Artros i höft- och knäleder (via vårdgaranti)

Kontakt

Telefontid
Måndag-fredag 08:00-11:00
031-81 80 50

Fax 

031-18 52 83

 

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-16.00

Fredag
08.00-14.00

 

Hitta till Carlanderska

Postadress
Carlanderska Sjukhuset
405 45  Göteborg

Besöksadress
Carlandersparken 1

Carlanderska är ett centralt beläget sjukhus i Göteborg. Det ligger vid Eklandagatan med adress Carlandersparken. Detta ligger i närheten av Göteborgs nya evenemangsstråk med Världskulturmuseet, Universeum, Liseberg och Svenska Mässan.

Det går att ta sig hit både med kollektivtrafik och med bil.

Vägbeskrivning via Google Maps

Hitta på plats

 1. Börja med att anmäla dig i ankomstterminal i receptionen på entréplan.
 2. Gå sedan till Kirurg- och ortopedkliniken, målpunkt F, våning 2.

Så blir du patient

Kirurgi och endokrinkirurgi
Har du en privat sjukförsäkring går det bra att komma till oss. Privata patienter tas emot i mån av lediga tider, se nedan. Vi har även vårdavtal med Västra Götalandsregionen samt rikstäckande offentliga avtal. Detta betyder att om du är inplanerad för en läkarbedömning eller operation och vårdgarantin inte kan hållas kan du önska att få bli överförd till oss via att kontakta vårdgarantin på ditt hemsjukhus.
Som vårdavtalspatient betalar du vanlig patientavgift, högkostnadsskydd och frikort gäller.

Privata patienter tas emot i mån av lediga tider. Som privatpatient står du för alla kostnader själv, även eventuell provtagning/undersökningar. Sänd gärna in en egenremiss. Efter bedömning av läkare återkommer vi med prisuppgift och ev tidsbokning.

Ortopedi
Vi har vårdavtal med Västra Götalandsregionen samt rikstäckande offentliga avtal. Detta betyder att om du är inplanerad för en läkarbedömning eller operation och vårdgarantin inte kan hållas kan du önska att få bli överförd till oss via att kontakta vårdgarantin på ditt hemsjukhus (läs mer om vårdgaranti under Bli patient). Som vårdavtalspatient betalar du vanlig patientavgift, högkostnadsskydd och frikort gäller.

Vi har även ett offentligt vårdavtal för remisser från vårdcentral/egenremiss (från 18 år och uppåt). Länk till egenremiss. Vi finns även på 1177.

Länkar

Egenremiss
Länk till egenremiss

1177 Vårdguidens E-tjänster
https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/

Svenskt Bråckregister
www.svensktbrackregister.se

Gallriks
www.ucr.uu.se/gallriks/

Kvalitetsregister för sjukdomar i thyroidea, parathyroidea och binjurar
www.sqrtpa.se

TD-Tillgänglighetsdatabasen