Alla mottagningar

Hälso­undersökningar

För företag, privatpersoner, elitidrottare och motionärer

Plats

Bottenvån, målpunkt E

Telefon

031-81 80 82

En hälsoundersökning är en besiktning av kroppen med syfte att hitta riskfaktorer för sjukdom i ett tidigt skede. På Carlanderska erbjuder vi fyra olika hälsoundersökningar:

 • Allmän hälsoundersökning
 • Hälsoundersökning Premium
 • Hjärtundersökning för idrottare
 • Blodprovet

Den allmänna hälsoundersökningen erbjuds såväl privatbetalande kunder som företagskunder. Hälsoundersökning Premium erbjuds anställda vid företag (med minst 5 anställda) som tecknat avtal med Carlanderska. Hjärtundersökning för idrottare anpassar vi individuellt för att ge såväl motionärer som elitidrottare en god uppfattning om sin hjärtfunktion och eventuella risker vid träning och tävling. Blodprovet är vår enklaste form av hälsokontroll där du genom ett blodprov får besked om olika värden i din kropp som indikerar om du är i riskzonen för vissa sjukdomar.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa undersökningar är till för är att kontrollera en frisk persons hälsa. Har du något sjukdomssymtom ska du gå till en läkare, invänta inte en kommande hälsoundersökning. Vi tecknar samarbetsavtal gällande hälsoundersökningar och har löpande kontakt kring vilka som ska kallas beroende på ålder: Vår rekommendation är för personer under 40 år vart tredje år, personer mellan 40 och 50 vartannat år, och personer över 50 kallar vi varje år.

Allmän hälsoundersökning
Vår allmänna hälsoundersökning är inriktad på att kartlägga riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Undersökningen grundar sig på två besök hos oss. Först provtagning och tester hos sjuksköterska och en vecka senare besök hos läkare för uppföljning av dina värden och en allmän läkarundersökning.

Hälsoundersökning Premium
Hälsoundersökning Premium är en omfattande hälsokontroll som inkluderar fysiskt arbetsprov (arbets-EKG). Du är på plats i cirka två timmar och träffar både sjuksköterska och läkare. Den stora fördelen är att du kommer vid ett och samma tillfälle och får testresultaten direkt.

Innehåll provtagning Allmän samt Premium

 • Blodprov
 • Levervärden: ASAT ALAT ALP GT
 • Njurvärden: Kreatinin
 • Elektrolyter: Natrium Kalium Kalcium
 • Blodfetter: Kolesterol Triglycerider LDL HDL
 • Prostatavärde: PSA (män)
 • Sköldkörtelvärde: Fritt T4 TSH, tas endast på kvinnor
 • Blodbild: Hb LPK TPK Sänka
 • Blodsocker: S-Glucos
 • Blodtryck Puls
 • EKG-vilo
 • Lungkapacitet: Screening för KOL – för dig som är eller varit rökare
 • Vikt/längd: Uträkning av BMI, kroppsvolym, medicinsk över/undervikt
 • Läkarundersökning: Allmän fysisk undersökning med råd om kost, motion etc. med hänsyn till labprover och testresultat

Hjärtundersökning för idrottare
Vi vänder oss till dig som idrottar och vill kontrollera ditt hjärta. Vår screening för hjärtsjukdom avser alla typer av idrotter och nivåer, från relativt lågintensiv motion till tävlingsidrott. Vad vi rekommenderar dig att undersöka styrs mycket av din ålder. Över 35 års ålder är åderförfettning eller åderförkalkning i hjärtats kranskärl den vanligaste orsaken till allvarliga händelser i samband med idrottsutövande. Tidigare i livet dominerar andra orsaker som strukturella hjärtsjukdomar, rytmproblematik och andra ovanliga orsaker till akuta problem vid fysisk ansträngning. Vi kan därför erbjuda olika omfattning av undersökningen beroende på din ålder, din eventuella tidigare sjukhistoria och dina egna önskemål. I dialog med vår hjärtläkare får du rådgivning om vad som är motiverat i ditt fall.

Basal screening består av vilo-EKG, blodtryck, undersökning av hjärtläkare inklusive hjärtultraljud och besvarande av ett frågeformulär framtaget av Riksidrottsförbundet. Priset för denna screening (2024) är 6128 kronor.

Beroende på vad denna undersökning visar och vad som är medicinskt motiverat kan en utökad screening mot utökad kostnad innefatta även fysiskt arbetsprov (arbets-EKG).

Blodprovet
Blodprovet på Carlanderska är ett snabbt och enkelt sätt, för dig över 18 år, att genom ett blodprov få reda på om du har risk för sjukdom eller lider av sjukdom. Du får provsvaren redan efter några dagar och har alltid möjlighet att välja ett uppföljningssamtal med en av våra läkare. Boka tid gör du på blodprovet.se

Läs mer

Kontakt

Telefon
031-81 80 82

Fax
031-81 81 83
 

Boka tid
Tidbokning görs via telefon på 031-81 80 82
Blodprovet bokar du på blodprovet.se

Öppettider

Måndag 08.00-16.00
Tisdag 08.00-19.00
Onsdag 08.00-16.00
Torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-14.00

Lunchstängt
12.15-13.00

Hitta till Carlanderska

 

Postadress
Carlanderska Sjukhuset
405 45  Göteborg

Besöksadress
Carlandersparken 1

Carlanderska är ett centralt beläget sjukhus i Göteborg. Det ligger vid Eklandagatan med adress Carlandersparken. Detta ligger i närheten av Göteborgs nya evenemangsstråk med Världskulturmuseet, Universeum, Liseberg och Svenska Mässan.

Det går att ta sig hit både med kollektivtrafik och med bil.

Vägbeskrivning via Google Maps

Hitta på plats

 1. Börja med att anmäla dig i ankomstterminal i receptionen på entréplan.
 2. Gå sedan till målpunkt E, bottenvåningen.

Priser

Allmän hälsoundersökning 3193 kr
Hälsoundersökning Premium 6386 kr

För denna kontroll gäller inte den offentliga patientavgiften.
Bokning privatperson via telefon med sjuksköterska på  031-81 80 82 

Är ni ett företag med 5 eller fler anställda som vill teckna avtal för hälsoundersökningar? Kontakta oss via E-post: halsoundersokning@carlanderska.se

Länkar

Blodprovet
blodprovet.se