Carlanderska föreläser

Stilla din nyfikenhet

Kunskap blir aldrig tung att bära hur mycket man än fyller på. En kväll i månaden anordnar Carlanderska föreläsningar med intressanta personer.

En kväll i månaden

Innanför Carlanderskas väggar ryms en ansenlig mängd kunskaper och erfarenheter. Specialisterna är många och vetgirigheten hög. De här kunskaperna vill vi gärna dela med oss av. En kväll i månaden anordnar vi föreläsningskvällar där kan du lära dig mer om allt från sjukhusets historia till operationsrobotar och narkos. Efter föreläsningen äter vi en god middag tillsammans.

Biljetter
Föreläsning inklusive middag endast 120 kr. Biljetter köper du i vår Information vid huvudentrén. OBS! Antalet platser är begränsat så vänta inte för länge med att köpa din biljett. Följ gärna Carlanderska på Facebook så håller du koll på när vi har våra föreläsningar!

Föreläsningar 2019

CARLANDERSKA – ETT MODERNT SJUKHUS FRÅN 1927
Torsdag 28 februari, kl 18.00
När vi 2017 invigde vår nya del var det som om vi byggde färdigt sjukhuset. 90 år efter första invigningen stod hela sjukhuset klart – så som det var tänkt från början. Men varför var det så viktigt för familjen Carlander att få till ett sjukhus i centrala Göteborg? Vibeke Carlander berättar.

ÄVEN ÖGONEN HAR SINA FLÄCKAR
Torsdag 28 mars,  kl 18.00
När vi blir äldre åldras också vår syn. Under föreläsningen tar vi en titt på den bakre delen av ögat och får veta vad som går att göra vid förändringar i gula fläcken. Vila ögonen och spetsa öronen när Staffan Sundelin från Aveny Ögonklinik berättar om nya linsoperationer.

FORSKNING FÖR FRAMTIDEN
Torsdag 29 augusti, kl 18.00
För att den medicinska forskningen ska gå framåt behövs kliniska studier med forskningspersoner. Nu finns en forskningsklinik på sjukhuset. Men vad innebär arbetet där och hur går man tillväga om man vill delta i en studie på Carlanderska? Margareta Sandberg på Forskningsenheten upplyser oss.

RÄDDA RYGGEN
Torsdag 26 september, kl 18.00
Varför ökar ryggbesvären och vad kan man göra åt det? Under den här föreläsningen berättar Adad Baranto från ortopedkliniken SportsMed rakryggat om hur ryggen ser ut, vanliga ryggskador, hur man förebygger besvär och vad som är god ergonomi för kroppen.

HUR MÅR HJÄRTAT?
Torsdag 24 oktober, kl 18.00
Den som har symptom som kan misstänkas bero på någon typ av hjärt- eller kärlsjukdom kan besöka Kardiologmottagningen vid Medicinkliniken på Carlanderska. Vad gör man för typ av undersökningar och utredningar där? Lyssna till 30 års erfarenhet när kardiologen Lennart Falk talar från hjärtat.

MAGHÄLSA FRÅN GASTROENTEROLOGEN
Torsdag 28 november, kl 18.00
Om magen bråkar påverkas ofta hela tillvaron. Området gastroenterologi sträcker sig från matstrupen till ändtarmen och täcker in levern, gallvägarna och bukspottkörteln. Gunnar Byröd berättar om hur sjukdomar i mag- tarmkanalen kan undersökas och behandlas kirurgiskt.