Alla mottagningar

Röntgen

Magnetkamera, datortomografi, slätröntgen och ultraljud

Plats

Våning 1, målpunkt B

Telefon

031-81 80 20

I stora luftiga lokaler i den nybyggda delen av sjukhuset med utsikt över parken hittar du röntgenavdelningen. Här utförs de vanligast förekommande undersökningarna med vår nya och moderna utrustning. Vi har två Magnetkameror (MR) 1,5 T och 3 T, en Datortomograf (DT), ultraljud och en utrustning för skelett och lungor. För att röntgas hos oss behöver du alltid en remiss från din läkare. Vi tar inte emot egenremisser. Vissa undersökningar behöver bokas och för andra gäller drop-in. Vi utför även röntgen av lungor för visumansökan.

Utöver de vanliga ultraljudsundersökningarna utförs också injektion i kärl, så kallade skleroseringar, med hjälp av vår nya ultraljudsmaskin

Barn
Carlanderska röntgen är i huvudsak en röntgenmottagning för vuxna. För att kunna bedöma röntgenbilder och minimera röntgenstrålningen har vi valt att inte ta emot barn under 6 år. Barn mellan 7 och 15 år röntgar vi endast vid akut frågeställning om skelettskada eller pneumoni.
Vid undersökning med magnetkamera (MR) tar vi emot ungdomar från 15 år. (Vid lägre ålder kan det diskuteras från fall till fall).
I övrigt hänvisas till röntgen på Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus.

Strålskydd 118
På Carlanderska Sjukhuset försöker vi alltid vara i främsta ledet och nu är det vår tur på Carlanderska Röntgen att hänga med i de nya lagarna. Fr o m 1 jan 2020 ska vårdgivare i Sverige tillhandahålla riktlinjer för remittering, detta för att underlätta för inremitterande läkare att välja rätt undersökning. Ett stort arbete har utförts inom EU som resulterat i ett dokument som benämns ”Strålskydd 118 – Riktlinjer för remittering till bilddiagnostik” (detta dokument läser du i sin helhet här: https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/118_sv.pdf )

Vi på Röntgen Carlanderska har gått igenom dokumentet och förkortat detsamma för att passa in i den verksamhet vi bedriver. Vårt något förkortade dokument hittar du i länken här:
”Riktlinjer för remittering till bilddiagnostik – Carlanderska”

Magnetkamera
Vid MR-undersökning utsätts du inte för röntgenstrålning, istället framställs bilden med hjälp av magnetfält och radiovågor. För denna undersökning krävs en bokad tid.

Datortomografi 
Datortomografi, även kallad DT eller CT är en röntgenapparat som kan avbilda de flesta av kroppens organ. Röntgenröret roterar runt patienten och framställer högupplösta och detaljrika bilder. För denna undersökning krävs en bokad tid.

Ultraljud
Vid ultraljudsundersökning utsätts du inte för röntgenstrålning, istället framställs bilden med hjälp av ljudvågor. Läkaren som utför undersökningen använder en dosa som kallas ultraljudsgivare. Från dosan sänds ljudvågor in i kroppen som reflekteras tillbaka från vävnaderna. Det reflekterade ljudet omvandlas med hjälp av en dator till en rörlig bild av kroppens organ som kan ses på en bildskärm. För denna undersökning krävs en bokad tid.

Slätröntgen
Med hjälp av ett röntgenrör framställs tvådimensionella bilder på det aktuella undersökningsområdet. Bilderna blir oftast tagna i olika vinklar för en så bra bedömning som möjligt och tar normalt inte lång tid. För denna undersökning har vi drop-in.

Remisser
Om du fått en remiss för datortomografi, magnetkamera eller ultraljud så skickar du remissen till oss, eller lämnar in den personligen. Inom ett par dagar får du en kallelse och sedan är väntetiden upp till två veckor, beroende på förberedelser. Om din läkare skickar remissen direkt till oss, får du automatiskt en kallelse. Svaret på undersökningen får du av läkaren som skrivit remissen.

Drop-in och bokad tid
För slätröntgen har vi drop-in-mottagning, så när du lämnat in en remiss från din läkare är du välkommen till oss under vår drop-in-tid. Själva undersökningen tar 5-15 minuter, men du kan behöva lite längre tid för hela besöket hos oss. För en drop-in-undersökning kommer du direkt upp till Röntgen, plan 1 vid uppgång B och anmäler dig i receptionen. Vid bokade undersökningar tar du en nummerlapp och anmäler dig i receptionen på entréplan. Glöm inte att ta med dig legitimation att visa upp i receptionen.

Läs mer

Kontakt

Telefon
031-81 80 20

Fax
031-81 80 21

E-post
rontgen@carlanderska.se

Öppettider drop-in

Måndag-torsdag
08.00-16.30

Fredag och dag före helgdag
08.00-16.00

Vi har även kvällsöppet för tidsbokade undersökningar.

Telefontider

För ombokning och avbokning.

Måndag-fredag
09.00-11.30 & 13.00-15.00

Hitta till Carlanderska

Postadress
Carlanderska Sjukhuset
405 45  Göteborg

Besöksadress
Carlandersparken 1

Carlanderska är ett centralt beläget sjukhus i Göteborg. Det ligger vid Eklandagatan med adress Carlandersparken. Detta ligger i närheten av Göteborgs nya evenemangsstråk med Världskulturmuseet, Universeum, Liseberg och Svenska Mässan.

Det går att ta sig hit både med kollektivtrafik och med bil.

Vägbeskrivning via Google Maps

Hitta på plats

  1. Börja med att anmäla dig i Carlanderskas reception på entréplan.
  2. Gå sedan till röntgen, målpunkt B, våning 1

Tips, råd och guider

  • Förberedelser
    Varje undersökning är unik och förberedelserna varierar beroende på frågeställning, därför får du all information på din kallelse.

    Undersökning
    En av våra röntgensjuksköterskor hämtar dig i väntrummet och följer dig till undersökningsrummet. Väl inne i rummet görs alla förberedelser som behövs. Du kommer att ligga på en brits som förs in i datortomografen samtidigt som röntgenröret snurrar runt dig och avbildar den kroppsdel som är aktuell. När bilderna tas är det viktigt att du ligger så stilla du kan. Ibland används kontrastmedel för att göra bilderna tydligare.

    Efter undersökningen
    När bilderna är tagna och undersökningen är klar får du gå hem. Bilderna granskas av en röntgenläkare och resultatet skickas till läkaren som skrivit remissen. Har du fått kontrastmedel i blodet är det viktigt att dricka mycket efter undersökningen. Mer information står på din kallelse.

  • Förberedelser
    Varje undersökning är unik och förberedelserna varierar beroende på frågeställning, därför får du all information på din kallelse. Det finns vissa typer av metallföremål som kan utgöra hinder för att undersökas i magnetkameran. Därför är det viktigt att fylla i en kontrollista, oavsett vilken kroppsdel som ska undersökas.

    Undersökning
    En röntgensjuksköterska hämtar dig i väntrummet och följer dig till undersökningsrummet. Du får lägga dig på ett undersökningsbord, där du ska ligga så avslappnat, bekvämt och stilla som möjligt. Undersökningen tar mellan 20 till 45 minuter. Under bildtagningen hörs ett högt knackande ljud. Du kommer att få hörselskydd.

    Efter undersökningen
    När bilderna är tagna och undersökningen är klar får du gå hem. Bilderna granskas sedan av röntgenläkaren och resultatet skickas till läkaren som skrivit remissen.

  • Undersökningen
    Undersökningar av skelett och lungor brukar gå snabbt och är enkla att utföra. En av våra röntgensjuksköterskor hämtar dig i väntrummet och följer dig till undersökningsrummet. Den del av kroppen som ska undersökas ska vara fri från kläder och smycken.

    Efter undersökningen
    Bilderna granskas av en röntgenläkare och resultatet skickas till läkaren som skrivit remissen.

  • Förberedelser
    Varje undersökning är unik och förberedelserna varierar beroende på frågeställning. All information finns på din kallelse.

    Undersökningen
    Röntgenläkaren som ska utföra undersökningen hämtar dig i väntrummet och följer med dig till undersökningsrummet.

    Efter undersökningen
    Svaret skickas till den läkare som skrivit remissen.

Så blir du patient

Vi har avtal med de flesta större försäkringsbolagen, kökortningsavtal med Västra Götaland och samarbete med flertalet privata vårdcentraler.